Na een boek, film en musical is er nu Kleine Jongen

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 10:58

het echte leven van André Hazes, een vierdelige documentairereeks. Met niet eerder vertoonde beelden en beschouwingen. ,,Een kwajongen, op wie je nooit boos kon zijn.”

Benidorm, de zomer van 1998. De emmertjes en schepjes staan op tafel. Klaar om meegenomen te worden naar het strand, maar de familie Hazes moet op de eerste dag van de vakantie eerst nog een klusje opknappen. De tegels in de keuken zitten namelijk onder de koffiespetters. ,,Ik dacht even koffie te zetten op oma’s manier. Nu heb ik derdegraadsverbrandingen. Op mijn buik.”

Andre Hazes vertelt en filmt. We zien de spetters op de muur. Rachel Hazes die staat te boenen, terwijl Kleine Dre, 4 jaar dan, op het balkon onder een tent kruipt. En we zien Hazes de camera op zichzelf richten. ,,Dit ben ik zelf. Onder de koffie. En het doet zeer.”

 

Met deze privébeelden begint Kleine Jongen: het echte leven van André Hazes, een vierdelige docuserie over de volkszanger die in 2004 overleed. Over de Amsterdammer verscheen eerder een boek, de bekende docufilm Zij gelooft in mij, een speelfilm, een musical en hij wordt jaarlijks muzikaal geëerd met het muziekfestijn Holland Zingt Hazes. Toch is deze docureeks, gemaakt door Vincent TV, een must-see voor de Hazesfan.

De familie stelde niet eerder vertoonde homevideo’s beschikbaar, waardoor de kijker een intieme blik krijgt op het gezinsleven tijdens verjaardagen, uitstapjes en vakanties. ,,Op vakantie waren we het gelukkigst als gezin, want dan werd André niet herkend. Dan kon hij de vader en de man zijn en niet de artiest”, vertelt weduwe Rachel.

Gekkigheid

De kijker reist behalve naar Benidorm ook mee naar bijvoorbeeld Las Vegas en de sneeuw in Oostenrijk, waar de zus van Rachel Hazes woont. ,,Die videocamera ging overal mee naar toe”, vertelt Rachel. We zien de volkszanger gekkigheid maken op de kamer in Las Vegas (‘Dit was Luxor Radio Television, kamer 201, ik dank u’) en rijdend op de Strip. Zijn commentaar als de camera op een bouwkraan is gericht: ,,Een nieuw attractie. Die heet de giraffesprong. Als je naar beneden springt en je bent niet gewond, dan heb je een biertje gewonnen.”

 

Kleine Jongen is veel meer dan gekkigheid. De beelden worden gelardeerd met uiteenzettingen van behalve Rachel en zoon André ook broer Arie en vrienden als Ron Brandsteder, André van Duin, Imca Marina, zijn roadmanager Jos van Zoelen en zijn chauffeur Robert de Waal. Ze vertellen anekdotes, maar schetsen ook de kwetsbare mens achter de artiest. ,,De echte André Hazes was niet te vatten. Een zeer uiteenlopende persoonlijkheid”, zegt Imca Marina. ,,Maar je kon nooit boos op hem zijn.”

 

,,Een man met getormenteerde ziel die vocht tegen het leven”, voegt Michael Peterson, artiestmanager, toe over Hazes. De artiest beleefde een moeilijke jeugd in het gezin met zes kinderen. ,,Ik had een haat-liefdeverhouding met mijn vader”, stelt hijzelf in de docu. Pa vond het maar niks dat zoon ging zingen. ,,Hij zei ook tegen André dat hij het niet kon. We begrepen nooit waarom hij dat zei”, vertelt broer Arie, die ook de sfeer schetst in het gezin: met humor én schaduwkanten. ,,Als onze vader dronken thuis kwam, waren we angstig. Dan viel er wel eens een klappie , ook voor onze moeder.”

 

Wassen beeld

Fragmenten van vroeger, met tv-registraties van Op Volle Toeren en concerten worden afgewisseld met actuele beelden. Zo bezoekt Arie het standbeeld van zijn broer in de Albert Cuypstraat en volgen de makers Rachel bij het tot stand komen van het wassen beeld van André Hazes in Madame Tussauds. Ze moet aanvankelijk niets van een beeld weten. Bij leven was er geen interesse. Waarom de winnaar van Idols wel en André niet, het frustreerde hem. ,,En toen hij dood was, kwam Madame Tussauds wel ineens. Toen heb ik het tegengehouden. Heeft-ie 25 jaar niet gehad. Moet je nu ook niet ineens willen.”

Toch gaat ze overslag als zoon André belt. Hij vertelt dat Madame Tussauds niet alleen een beeld van zijn vader, maar ook van hem wil maken. Een extra argument om toch toestemming te geven: fans kunnen zo nog jaren van senior en junior genieten. Als ze voor het eerst het beeld ziet, schiet ze vol. ,,Kijk die handjes”, stamelt ze. ,,Ik krijg er geen genoeg van.” Ze pakt zijn hand en kan ‘m maar moeilijk los laten.

 

 

Kleine Jongen: het echte leven van André Hazes is vanaf vandaag 14 APRIL 2021 ,  om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 3.

 

www.heplus-tv.com

Ons TV stream kanaal voor de Cultuursector : 

www.heplus-tv.eu 

Mail ons : 

tvheplus@gmail.com 

Like us on : 

www.facebook.com/tvheplus

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.