KNUFFELEN , KUSSEN IN NIEUW ZEELAND KAN WEER

Gepubliceerd op 9 juni 2020 om 14:39

 

Kussen, knuffelen en schouder aan schouder op een concert: in Nieuw-Zeeland kan het voortaan allemaal opnieuw

Inwoners van Nieuw-Zeeland zijn niet langer gebonden aan social distancing. Afgelopen nacht schakelde het land over op het laagste waarschuwingsniveau 1, nadat maandag de (voorlopig) laatste persoon met Covid-19-ziekteverschijnselen genezen werd verklaard en uit isolatie mocht.

De Nieuw-Zeelandse aanpak in de strijd tegen het nieuwe coronavirus loont. Het land met vijf miljoen inwoners telt tot nu toe ‘maar’ 1.154 bevestigde ziektegevallen en 22 doden. Nadat gisteren de laatste Covid-19-patiënte - een vijftigster uit Auckland - genezen werd verklaard, kondigde premier Jacinda Ardern (39) later op de dag aan dat Nieuw-Zeeland in de nacht van maandag op dinsdag zou overschakelen op het laagste waarschuwingsniveau 1, waarbij onder meer fysieke inperkingen niet meer gelden.

En dus zijn de Nieuw-Zeelanders vandaag wakker geworden in een land waar ze elkaar opnieuw de hand kunnen schudden of een kus geven, ook onbekenden. Tot middernacht waren handdrukken er nog verboden en moesten mensen twee meter afstand van elkaar houden. Voor collega’s op de werkvloer gold een afstandsregel van een meter. Ook concerten en sportwedstrijden kunnen voortaan weer georganiseerd worden, zonder rekening te houden met fysieke en sociale inperkingsmaatregelen. De gunstige evolutie van de coronacijfers leidde tot het schrappen van de laatste binnenlandse beperkingen afgelopen nacht.

Het loslaten van de maatregelen werd her en der gevierd in het land. Volgens The Guardian werd op sommige plaatsen vuurwerk afgestoken en wensten mensen elkaar “gelukkig nieuwjaar”. Juliet Gerrad, de wetenschapsadviseur van premier Ardern, schonk zichzelf om middernacht een whisky in om de start van risiconiveau 1 te vieren, zo deelde ze mee op Twitter.

Er gelden in Nieuw-Zeeland enkel nog strikte grenscontroles. Zo mogen alleen inwoners en hun familieleden het land momenteel binnen. Na aankomst moeten zij 14 dagen in quarantaine blijven. Directeur-generaal Ashley Bloomfield van het ministerie van Gezondheid sprak gisteren van een mijlpaal, maar zei dat een “voortdurende waakzaamheid voor Covid-19 essentieel” zal blijven.

Komend weekend kunnen onze tegenvoeters ook opnieuw sportwedstrijden bijwonen, zo deelde eerste minister Ardern gisteren ook mee. Bij de wedstrijden in het profrugby zijn toeschouwers weer welkom en de stadions mogen hun volle capaciteit benutten. “We zijn trots en dankbaar dat we als eerste professionele sportcompetitie in de wereld het voorrecht hebben onze teams weer te laten spelen voor volle tribunes”, reageerde directeur Mark Robinson van de Nieuw-Zeelandse rugbybond. De rugbycompetitie start zaterdag al met een duel in Dunedin tussen de Otago Highlanders en de Waikato Chiefs.

Bron : HLN 

www.facebook.com/horecaentertainmentplus

info@horeca-entertainmentplus.com 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.